Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Strelitzia
Oana Saulescu

    Aceasta planta, de o frumusete tulburatoare, este originara din Africa de Sud unde traieste pe langa rauri dar a fost aclimatizata pe peste tot pe glob unde conditiile de mediu sunt propice - a devenit o emblema neoficiala a orasului Los Angeles - si poate fi crescuta cu succes chiar si intr-un apartament daca ii asigurati conditiile de care are nevoie.

    Puteti incepe cultivarea ei din seminte, caz in care va dura intre 3 si 7 ani pana sa infloreasca, sau din pui separati de la o alta planta matura care a inflorit macar o data si atunci veti avea de asteptat "doar" 1-2 ani pana sa va bucurati de flori. Asteptarea va merita - Strelitzia Reginae este numita popular Pasarea Paradisului datorita formei neobisnuite a petalelor care par aripile unei pasari in zbor. O planta matura poate produce pana la 25 de flori o data (infloreste iarna, cand zilele sunt scurte) si fiecare floare poate tine pana la o luna. Florile taiate au si ele o durata lunga de viata si astfel sunt foarte populare pentru buchete si aranjamente florale sofisticate.     Culoarea cea mai intalnita este portocaliu insa exista varietati care produc flori rosii sau galben-intens.

    Pamantul ideal trebuie sa fie fertil si apa trebuie sa se scurga usor prin el. Cea mai indicata compozitie este cea de turba si nisip. Udati planta des; vara pamantul trebuie sa fie umed aproape in permanenta iar iarna lasati-l sa se usuce un pic inainte de a uda din nou. Niciodata nu lasati ghiveciul sa zaca intr-o farfurie plina cu apa, riscati sa ii putrezeasca radacinile. Daca observati semne de putrezire la baza plantei aplicati un fungicid si nu mai udati planta o perioada. Ca regula, e mai bine sa o udati putin si des decat mult si rar. Ingrasamantul trebuie aplicat o data la doua saptamani primavara si toamna si o data pe saptamana vara. Nu exagerati, fertilizarea excesiva o face sa infrunzeasca abundent dar nu va da flori.

    Nu mutati Strelitzia foarte des dintr-un ghiveci intr-altul, e mai bine sa o plantati initial intr-un ghiveci mai maricel si apoi s-o transplantati inca de doua trei ori. Trebuie stiut ca plantei mature ii prieste (si infloreste mai repede si mai bine) atunci cand radacinile sunt aglomerate in ghiveci si dau sa iasa pe afara. Pregatiti-va ca planta matura sa aiba peste 1m inaltime si aproape tot atat in latime.

    Strelitziei ii place lumina, puneti-o intr-un loc unde va avea parte de lumina puternica si cel putin patru ore de soare pe zi, preferabil la o fereastra indreptata spre est. Protejati-o de soarele puternic al amiezii care ii poate arde varfurile frunzelor. Iarna nu o mentineti la o temperatura mai mica de 10°C pentru perioade lungi de timp deoarece este foarte sensibila la frig si poate chiar muri.

 

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu