Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Bonsai
Puiu Beg

"Bonsai este iluminare si aduce pace in spirit ."
" Iubitorii de bonsai sunt cei care apreciaza frumusetea naturii."

    Citate din "Bonsai No Kokoro" - " Spiritul si filosofia bonsai " de Saburo Kato)
    Bonsai in traducere inseamna plantat in ghiveci sau copac miniatural plantat in ghiveci .
    Nu uitati, creatia de bonsai este o arta vie. De multe ori creatia de bonsai este comparata cu pictura sau arhitectura dar spre deosebire de acestea, materia prima este vie si se lucreaza cu frunze , scoarta, lemn si culoare.
    Privitorul unui bonsai va remarca frumusetea in combinarea elementelor: ghiveciul, culoarea si forma acestuia si "copacul".
    Nu se cunoaste cu exactitate locul si data "nasterii" primului bonsai dar se pare ca originea sa este in China unde era cunoscut ca "Pen-Jing" sau "Punsai".
    Numeroase alte civilizatii au cultivat combinatia intre natura, cultura umana si gradinarit. Printre acestea in Egiptul antic, Grecia, Roma , Persia si India hindusa au fost cultivate plante in ghivece, crescute si modelate dupa anumite standarde. Oamenii au invatat din experienta proprie sa transporte plantele pe distante lungi si au inteles ca acestea supravietuiesc doar daca sunt plantate in recipiente suficient de mari.
    Astazi, pentru multi oameni cresterea arborilor sub forma de bonsai este mai mult un hobby.
    Dupa cum veti afla pe cont propriu, satisfactia pe care o veti avea cand veti forma arborele dvs preferat ca bonsai sau cand veti gasi un nou arbore pe care sa-l format , va fi deosebita. Sarcina pe care o veti avea de indeplinit, adica aceea de a forma un bonsai, va va face sa uitati de toate, sa va relexati si sa va concentrati doar pe obiectivul pe care il aveti de atins. Cele scrise mai sus sunt doar o pledoarie pentru creatia de bonsai si pentru a clarifica unele elemente legate de acestia.
    Diversele stiluri si metode de a duce la indeplinire realizarea unui bonsai se pot gasi "muncind" si consultand urmatoarele pagini de internet ... sau si mai simplu, dati o cautare de bonsai pe google si vi se vor deschide orizonturile nelimitate ale bonsailor.
    Va garantez ca cu cat veti cauta mai mult si veti afla mai multe cu atat veti fi mai dornici sa realizati si voi cate ceva din cele vazute.
    Cateva elemente de care trebuie stiute inainte de a va apuca de "treaba":
          - Bonsaiul realizat dintr-un arbore autohton va fi tinut in aer liber indiferent de anotimp. Una din cauzele care duc la pierderea bonsailor este pastrarea lor in interior. Pentru bonsaii realizati din arbori din zonele tropicale, iernarea se va face in interior.
          - Bonsaiul nu este o specie in sine, este un mod de a cultiva arbori obisnuiti in ghivece.
          - Bonsaiul trebuie udat odata la 1-2 zile in functie de marimea ghiveciului si de temperatura mediului.
    Oricum, cine are de gand sia se apuce de "migalit" bonsai trebuie sa fie inarmat cu rabdare si sa stie ca primele rezultete le va avea dupa 4 -5 ani de la inceperea "actiunii".
    Nu pot sa spun mai multe, deoarece pe tema bonsai s-au scris zeci de carti si nu cred ca as putea eu sa va dau prea multe detalii intr-o pagina si ceva. Asa ca consultati ce documentatie gasiti si experimentati pe cont propriu si veti acumula experienta si satisfactii pe masura curiozitatii si dorintei voastre de a realiza un bonsai.
    Daca nu aveti rabdare dar va doriti un bonsai, cumparati unul de la florarie si bucurati-va de el.

Va recomandam cartile lui Wolfgang Kohlhepp: "Bonsai pentru gradini si terase" si " Bonsai pentru interioare"

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu