Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Dracaena
Cornelia Constantin - www.egradini.ro

      Membra a familiei Agavaceae alaturi de Beucarnea (Nolina), Sansevieria si Agavele americane, acestea din urma dand si numele familiei, Dracaena este o planta a carei denumire inseamna in limba greaca "zmeoaica". Dracaena are aspect asemanator cu cel al plantei numite Cordiline. Diferenta dintre cele doua plante este data de culoarea radacinilor - portocalii la Dracaena si albe la Cordiline, si de prezenta sau absenta tulpinilor rizomatoase (aceasta este intalnita numai la Cordiline). In ansamblu, aceste doua plante seamana cu niste palmieri: trunchiul se numeste stipa si are in varf un manunchi de frunze . Dracaena este intalnita din Madagascar pana in India si din Congo pana in Camerun si Guineea. Varietatea marginata provine din insula Madagascar unde ajunge pana la 3 m inaltime, avant tulpina contorsionata. Se remarca prin frunzisul sau cu borduri rosii, inguste sau mai late. Cultivarul tricolor are striuri cu rosu si galben.

    Varietatea draco are un aspect foarte elegant din cauza tulpinei mai subtiri si a frunzelor mai lungi si frumos arcuite. Daca dispune de suficienta lumina frunzele se bordeaza usor. Varietatea fragrans provine din Guineea si are tulpina viguroasa cu frunze verzi stralucitoare si asezate aproape in pozitie verticala. Cele 3 cultivaruri ( Victoria , Lindenii si Masangeana) sunt foarte decorative prin borduri, benzi si striuri de culoare galbena. Varietatea deremensis este una dintre cele mai cunoscute si provine din Africa tropicala. La ea bordurile si dungile sunt de culoare alb sau crem.

      Varietatea godseffiana ce provine din Congo este un pic mai neobisnuita. Ea prezinta pe frunze pete albe, galbene sau crem semanand destul de mult cu Aucuba. Varietatea sanderiana (Camerun) este mai scunda decat celelalte iar frunzele sale sunt verzi-cenusii bordate cu crem. Din indepartata Indie provine varietatea reflexa (Pleomele reflexa) cu frunze late si bordura galbena. Ea este foarte sensibila la conditiile de mediu, nesuportant uscaciunea din aer.

      Dracaena este o planta cu vegetatie continua si crestere destul de rapida. Indiferent de specie, minimum de temperatura este de 10-12 gr. C, dar pentru o buna dezvoltare se recomanda 15-21 gr. C. Lumina recomandata este cea care vine de la ferestrele orientate catre est sau vest, dar sunt si specii pentru care semiumbra nu este chiar greu de tolerat. Udarea plantei este foarte importanta, pentru ca desi este necesara o udare regulata apa nu trebuie lasata sa invadeze ghiveciul dar nici pamantul nu va fi lasat prea multa vreme uscat. In ambele situatii planta va avea de suferit (ii cad frunzele). Daca umezeala va fi prea mare, radacinile vor putrezi. In caz de uscaciune prelungita planta va muri. Umiditatea din aer e si ea importanta de vreme ce doar varietatea godseffiana rezista la aerul uscat.
Solul potrivit este cel format din turba, pamant de frunze si de gradina.

      Dracaena se inmulteste prin butasi (de varf sau tulpina) sau prin marcotaj aerian care se aplica la plante mai batrane. Pentru inradacinare este nevoie de caldura si umiditate ridicata. Frunzele se sterg cu o carpa umeda sau se pulverizeaza cu apa in mod frecvent. In perioada calda se aplica fertilizari de 2 ori pe luna. Transplantarea se face primavara, atunci cand este nevoie (la 2-3 ani). Daca lumina este insuficienta, frunzele se decoloreaza. Dupa aproximativ 2 ani de dezvoltare, planta incepe sa piarda din frunzele de la baza. In caz de uscaciune, varful frunzelor se brunifica.

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu