Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Aechmea Fasciata
Oana Saulescu

      Aechmea Fasciata este o planta careia ii lipsesc doi N in nume, ar trebui sa i se spuna " fascinanta " si pe buna dreptate: nimic din ce o caracterizeaza poate fi numit obisnuit. Nu lasati acest lucru sa va demoralizeze: Aechmea Fasciata nu are pretentii mari si este foarte usor de crescut.

      Originara din padurile braziliene, in habitatul natural creste pe trunchiurile copacilor ca planta epifita si face parte din familia Bromeliaceae . Fiind o planta tropicala prefera caldura si umiditatea si ii priesc cel mai bine temperaturile cuprinse intre 20 si 30 grade Celsius; nu o tineti in soare deoarece se poate arde si aveti grija ca iarna sa nu indure temperaturi mai scazute de 12 grade Celsius pentru ca va muri.

      Pamantul trebuie sa fie compus in principal din scoarta de copac, resturi vegetale, pamant de padure. Nu o udati la radacini deoarece planta isi foloseste radacinile in principal pentru ancorarea pe trunchiul copacilor, nu pentru absorbirea apei, apa la radacini putand duce chiar la putrezirea acestora.

      In mediul sau natural Aechmea Fasciata acumuleaza apa de ploaie si roua in cupa formata de frunze . Udati-o la fel, turnand apa in cupa sau pulverizand-o pe frunze . Puteti pune ingrasamant o data pe luna in apa de udat insa aveti grija sa fie foarte diluat, mai putin de o patrime din doza recomandata.

      Cel mai intrigant aspect al acestei plante este ca infloreste o singura data in viata, cand ajunge la maturitate. Va trebui sa asteptati pana la trei ani pentru floare insa va merita cu prisosinta: floarea (formata de fapt din frunze modificate) este de o frumusete aparte si tine cateva luni, din primavara pana vara tarziu. La inceput are si cateva inflorescente albastrui care trec in cateva saptamani.

      Cam la mijlocul verii, dupa ce inflorescentele albastre se ofilesc si planta incepe sa se vestejeasca, Aechmea Fasciata poate produce unul sau mai multi pui, in lateral. Udati si puii in aceasi maniera in care udati "nava mama" (fiti chiar si mai zgarciti cu ingrasamantul in ce-i priveste) si cand ajung suficient de mari pentru a fi manipulati ii puteti desprinde si transplanta in ghivece separate.

    Aechmea Fasciata nu este doar o planta decorativa, ea elimina formaldehida din mediul inconjurator contribuind astfel la imbunatatirea aerului din camera in care se afla. In ce priveste bolile si daunatorii este foarte rezistenta insa ocazional, daca aerul nu are umiditatea necesara, poate deveni vulnerabila pentru pureci si paianjeni microscopici.

 

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu