Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Anthurium
Carmen Ionescu & Daniel Zimbreanu

     

Anthurium face parte din familia Araceae, familie din care mai fac parte si alte plante de interior ca: Spathiphyllum, Dieffenbachia, Philodendron, Aglaonema.
     Genul Anthurium este unul dintre cele mai mari ale familiei Araceae avand peste 600 specii, originare din zona tropicala a continentului American. Doar doua specii sau raspandit ca plante de cultura: Anthurium Scherzeranium ce creste in zonele muntoase din Costa Rica a devenit o planta de interior foarte populara in Europa dar forte putin cultivata in SUA si Anthurium Andraeanum, crescuta pe suprafete foarte mari in Hawai pentru flori taiate, devenind un symbol asociat cu Hawai.
     .In trecut Anthurium Andraeanum a fost crescut pentru flori taiate, rosi, roz, portocali si albe cu una sau doua flori pe planta. Aceasta planta era prea inalta pentru a fi crescuta in interior.
    In ani 70 Anthurium amnicola cunoscuta si sub denumirea Anthurium lilacinum a fost introdusa in circuitul horticol. Aceasta aparitie a schimbat fata productiei de Anthurium. A. amnicola este o planta cu talie mica nu mai mult de 15 - 20 cm cu frunze inguste de culoare verde inchis. Acum ca plante de interior se folosesc ambele specii.
Exista mai multe varietati de Athurium din care va prezentam:
a) "Limona" - frunze verde inchis, flori albe cu verde, crestere rapida.;
b) "Evanna" - flori rosu aprins de marime medie, are o crestere rapida, transformandu-se intr-o mica tufa;
c) "Ramona" - frunze verde inchis, flori rosi, crestere rapida, infloreste usor;
d) " Bonina" - frunze mai mici, flori roz;
e) "Alaska" - frunze mari verde inchis, flori mari albe, florile au un miros placut;
f) "Estura" - frunze verde inchis, flori mari rosi, inflorescenta bogata.
Lumina
     Anthurium pentru a se dezvolta bine are nevoie de cat mai multa lumina dar nu soare direct, ferestrele estice sau sudice fiind recomandate. O lumina slaba va avea ca effect o micsorare a infloriri sau planta nu va inflori, frunzele cresc deformate
Temperatura
    Temperatura ideala este de 17 - 25 grade C.
Solul
    Cand cumparati planta de la florarie s-ar putea sa aveti o mica problema cu pamantul si anume daca vreti sa schimbati ghiveciul va trebui sa fiti atenti ce pamant folositi. Un substrat care sa se dreneze foarte bine este cel mai indicat. Substratul necesar este un amestec de turba, pamant de flori si nisip in proportii egale, pe fundul ghiveciului nu strica un strat de pietris.
Apa
    In perioada de vegetatie pamantul trebuie sa fie umed dar sa nu musteasca, iarna se uda mai rar. Daca are prea multa apa frunzele se ingalbenesc.
Anthurium este o planta care avand radacinile suculente suporta mai bine un deficit de apa decat un surplus.
Fertilizare
    Se recomanda ca fertilizarea sa se faca cu o solutie slaba (jumatate sau chiar un sfert din concentratia recomandata de producator) in proportiile 3:1:2 de doua ori pe luna.
Daunatori si boli
    Anthurium este sensibila la paduchii de frunze , afidele, tripsi iar in cazul in care caldura si mai ales uscaciunea este mare poate fi atacata si de paianjenul rosu. Udarile excessive pot duce la ingalbenirea frunzelor si distrugerea radacinilor. Combatere: insecticide, acaricide.
    O alta problema datorata caldurii ridicate si umiditatii din cauza nedrenarii corespunzatoare a solului este putrezirea bazei plantelor determinate de o ciuperca numita Rhizoctonia. Combatere: fungicide aplicate direct pe pamantul de la baza plantei.

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu