Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Passiflora
Daniel Zimbreanu

Descriere
    Genul Passiflora cuprinde peste 400 de speci majoritatea fiind cataratoare. Aceste plante originare din zonele tropicale din America de sud, Australia, Asia si Polinesia sunt appreciate pentru efectul lor deosebit de decorative. Florile sunt, in general axilare si au culori ce variaza de la alb la rosu, galben, albastru. Frunzele pot fi intregi sau cu un numar variabil de lobi. Fructele sunt rotunde, verzi, galbene si oranj fiind comestibile la unele specii.
Ingrijire
    Speciile genului Passiflora nu suporta gerul si de aceea la noi se cresc ca plante de apartament. Singura specie mai rezistenta la temperaturi scazute este Passiflora caerulea care poate petrece iarna afara dar in zonele unde gerurile nu sunt prea puternice.
    Passiflora este o planta cu crestere puternica din primavara pana toamna. Infloreste vara si toamna. Este o planta care suporta taierile, primavara putanduse realiza prin tundere o corectare si ajustare a formei.
In martie (o data la 2 ani) planta se muta intr-un vas mai mare dar care nu trebuie sa depaseasca 25 cm.
   Ca substrat se foloseste un amestec de pamant de frunze, mranita si pamant de gradina.
    Fiind o planta cataratoare tulpinile ca sa creasca trebuie sustinute prin stelaje de trestie sau lemn.
    Primavara si vara plantele din genul Passiflora trebuie sa li se asigure multa lumina daca se poate chiar in plin soare si o temperatura cuprinsa intre 15 - 27 grade C. Udati-o din abundenta, de cate ori e nevoie (chiar si zilnic) astfel incat pamantul sa fie in permanenta reavan dar fara ca apa sa balteasca in tavita. Este recomandat sa pulverizati planta cu apa.
    In aceasta perioda nu uitati sa fertilizati planta de 3-4 ori pe luna.
    Toamna si iarna temperatura poate sa scada pana la 7 - 15 grade C, functie de specie. Se reduc udarile.
Reproducere
    Plantele din acest gen se pot inmulti prin butasi lungi de 8 -10 cm, se obtin vara din tulpinile semilemnoase, rupand cele doua frunze de la baza si tratand lacul taierii cu substante rizogene. Butasi astfel pregatiti se planteaza intr-un amestec de nisip grosier si turba in parti egale, ingropandu-i pana la nivelul frunzelor inferioare. Puneti vasele intr-un sac transparent de polietilena sau intr-o rasadnita, tinandu-le la umbra, in umezeala si la o temperatura de 18 - 21 grade C. Cand prind radacini asezatile intr-un loc mai luminos si udatile moderat pana in septembrie, adaugand in apa la fiecare doua saptamani un ingrasamant lichid. Iarna nu le mai administrati ingrasamant, udati moderat si mentineti o temperatura de 10 - 15 grade C.
    In februarie - martie, mutati fiecare plantuta in cate un vas de 10cm. O alta metoda de inmultirea este marcotajul in perioada de vara sau prin seminte primavera.
Daunatori
    Paduchiii, musculita alba si paianjenul rosu apar frecvent. Tratamentele (vezi articolul despre daunatori) se repeta pana cand dispar insectele si oualele lor.
Specii
    Cea mai cunoscuta este Passiflora caerulea, cu tulpini verde inchis, filiforme, cu frunze lucioase, si palmat lobate. Florile au o corolla de petale alb-gri ce inconjoara o coroana de filamente subtiri de mai multe culori (pururiu la baza, albe la mijloc si albastre la varf) si o parte centrala formata din 5 stamine care ies in evidenta, galben - aurii, si din 3 stigmate maro.
Passiflora coccinea cu flori stacojiu intens.
Passiflora quadrangularis este o specie cataratoare cu flori ce au filamente cerate, violete.
Passiflora edulis, flori albe cu filamente mov, fructele sun comestibile.

 

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu