Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Crassula
Daniel Zimbreanu

   

      Plante suculente usor de crescut, originare din Africa de sud sunt crescute ca plante ornamentale in America si Europa de peste 100 de ani.
      Cele mai cunoscute specii sunt Crassula arborescens si Crassula argentea au frunze carnoase si aspect foarte decorativ de copac miniatural (nu este bonsai).
      Cu toate ca nu sunt greu de crescut pentru a avea plante frumoase si bine dezvoltate trebuie sa le asigurati:
Lumina
      Acestor plante le place sa stea la soare asa ca o fereastra expusa soarelui este ideala. Daca expunerea la soare direct nu este posibila se pot creste si in camere foarte luminoase cat mai aproape de fereastra.
Temperatura
      Crassula creste bine la o temperatura de 24 - 27 grade Celsius.
Apa
      O veste buna pentru cei care uita sa ude plantele. Crassula trebuie udata o data la 2 saptamani dar nu pateste nimic daca e udata si o data pe luna. De asemenea este o planta care prefera o umiditate atmosferica redusa.
Solul
      Crassula ca si celelalte plante suculente prefera un pamant mai sarac, bine drenat si cu ceva calciu si fosfor. Solul trebuie sa fie un amestec de pamant si nisip in parti egale.
Plantarea
      Crasula nu are radacini foarte adanci de aceea vasele nu foarte adanci sunt ideale pentru ele. Pot creste foarte bine si in vase pentru bonsai.
Ce nu trebuie sa faceti:
      Surprinzator, ce e bun pentru aceste plante ca sa o duca bine administrate gresit pot duce la compromiterea plantelor.
Lumina
      Crassula poate fi arsa de soare, de aceea aveti grija atunci cand udati ca pe frune sa nu cada picaturi de apa deoarece acestea vor actiona ca mici lupe ce vor cauza arsuri.
Temperatura
      Temperaturile sub 5 grade Celsius determina inghetarea plantei iar la 0 grade planta va muri. La temperaturi foarte ridicate planta se poate coace.
Apa
      Prea multa apa poate determina moartea plantei, Crassula nu suporta ca radacinile sa stea in apa, de aceea solul trebuie sa fie bine drenat (sol nisipos) iar apa nu trebuie administrata in exces. Radacinile cresc atat cat sa dea de apa, prea multa apa inseamna un sistem radicular superficial ce nu va putea sustine o planta adulta iar planta in timp va murii.
Daunatori
       Paduchi lanosi pot ataca toata planta localizandu-se pe trunchi si/sau pe frunze . Se pot inlatura cu o vata inmuiata in alcool diluat, operatie ce se repeat din doua in doua saptamani pana cand dispare infestarea. O alta metoda de combatere este aceea de a folosi insecticide de contact sau sistemice.
      In cazul infestarii radacinilor exista doua solutii:
          1. se scoate planta din ghiveci si se spala radacinile cu grija pentru a se elimina pamantul dupa care se stropesc cu insecticid - aceasta solutie nu se recomanda incepatorilor.
          2. a doua metoda este mai dura dar mai sigura si anume se preleveaza butasi de pe planta care are radacina infestata si se produc plante noi iar cea veche se distruge
       Paduchi testosi pot de asemenea sa infesteze Crassula. Acestia sunt rezistenti la insecticidele de contact deoarece sunt aparati de scuturi, se pot distruge prin indepartarea bucata cu bucata sau prin insecticide sistemice.
       Acarienii nu sunt un inamic important pentru aceasta planta dar daca apar pot fi inlaturati prin una doua spalari cu apa calduta si sapun cu insecticid.
Inmultire
      Crassula se inmulteste foarte usor prin butasi. Acestia pot fi butasi de tulpina care tratati cu fungicid si pusi in pamant inradacineaza in 2 - 3 saptamani. Daca nu sunteti grabiti puteti obtine noi plante din butasi de frunze . Se ia frunza se infinge in pamant si dupa o luna o luna si ceva apare o noua plantuta.

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu