Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Cycas revoluta
Daniel Zimbreanu

   Cycas revoluta este una dintre cele mai primitive plante care se inmultesc prin seminte. Cycas este una dintre cele mai populare plante ornamentale. Cu un trunchi neregulat si cu frunzele penate Cycas este o planta inrudita cu coniferele si Ginko. Conurile ei arata originea plantei din vechile plante din Mezozic fiind considerata o fosila vie. Cycas schimbanduse foarte putin in ultimi 200 milioane ani.
    Specii de Cycas se gasesc pretuyindeni in lume dar originea plantei este in Orientul indepartat si a fost folosita ca palnta de gradina sau cultivata in ghivece de secole. Cycas are un trunchi cu crestere verticala, cu un diametru intre 2.5 - 30cm in functie de vartsta, ce prezinta in partea superioara un manunchi circular de frunze penate. Cresterea este permanenta periodic aparand noi manunchiuri de frunze care pot sa apara la baza plante sau in coroana. Acestia pot fi folositi la inmultire sau lasati pe planta dand nastre la plante cu forme unice.
    Indiferent de marime sau varste Cycas revoluta este una dintre plantele cel mai usor de cultivat, atat in gradina cat si in interior chiar si de catre incepatori. Chiar daca este o planta subtropicala ea se adapteaza unei mari plaje de temperaturi de la -11 la 42 gradeC, putand fi tinuta atat in soare direct cat si in interior in camere bine luminoase.
     Ingrijire
     Temperatura: intre -11 la 42 grade C.
     Umiditate: de la uscat la umed
     Lumina: Cycas poate creste atat in soare direct dar se poate adapta si in zonele cu umbra sau in interior in camere luminoase.
    Rata de crestere: este foarte scazuta. in conditii ideale (vara cu soare direct) poate creste cu 2.5cm in diametru si 3 frunze pe an. In conditii de interior cresterea in diametru este insesizabila iar ca numar de frunze una cel mult doua.
     Longevitate: Cycas poate trai peste 100 de ani ajungand la o inaltime de peste 5m si un diamtru de 4m. Sol: cu toate ca Cycas pare sa creasca aproape pe orice sol aceste trebuie sa fie bine drenat si bogat in humus.
     Apa: cand este crescuta in ghivece intre doua udari pamantul trebuie sa fie aproape uscat. Daca planta este tinuta in soare direct sau daca este foarte cald atunci se uda saptamanal, daca se tine in luminsa mica sau temperatura este scazuta atunci se uda o data la cateva saptamani. In gradina se uda cand pamantul s-a uscat, nu se mentine pamantul ud. O planta bine echilibrata rezista bine chiar si in conditii de seceta.
     Fertilizare: se aplica din primavara pana la sfarsitul verii. Daca planta se tine in soare direct se fertilizeaza cu o concentratie la jumatate din cea recomandata in prospectul fertilizantului, daca se tine la lumina scazuta se fertilizeaza cu o concentratie la un sfert din concentratia recomnadata. La plantele tineremai bine fertilizati mai putin decat mult.
    Frunzele batrane ingalbenite, cauza: prea multa apa sau prea mult fertilizant.
    Frunzele tinere ingalbenite, cauza: prea mult fertilizant sau solul prea sarac.
    Frunzele ingalbenite se inlatura de pe planta.
     Insecte: sunt atacate de purici de plante. De preferat cand descoperiti un astfel de atac sa luati o frunza si sa va duceti la un specialist pentru a va recomanda un tratment adecvat.
    Replantarea: cel mai bine se poate face primavara sau vara. S replanteaza in ghivece putin mai mari decat bolul de pamant.
     Inmultire: se poate inmuti prin seminte sau prin pui .
         Prin seminte: Cycas infloreste la sfarsitul lui mai, produce conuri. semintele pot fi recoltate in ianuarie - februarie. Tineti semintele in apa pentru cateva zile, apoi indepartati invelisul. Semintele se pot planta imediat sau pot fi tinute intr-un loc rece si uscat pana in martie. Solul se mentine umed dar sa nu musteasca de apa. semintele au nevoie de 3 - 9 luni pentru a germina iar plantele tinere de 3 ani ca sa formeze un bulb de 2.5cm diametru
         Prin pui: pui care cresc la baza plantei mature sau pe trunchi pot constitui o sursa buna de noi plante. Pui se pot indeparta la inceputul primaverii , sfarsitul iernii sau iarna folosind un briceag de atoit. Indepartati toate frunzele si radacinile puilor si puneti la uscat pentru circa o saptamana. Se vor planta in sol foarte bine drenat or intr-un amestec cu continut mai mare de nisip. Plantuta se va pune pana la jumatate in pamant si se va uda bine. Inainte de udare (incepand cu a doua) solul trebuie sa fie aproape uscat. Radacinile vor aparea treptat iar prima frunza dupa cateva luni. Din cand in cand fertilizati cu o doza foarte slaba.

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu