Originale din zona desertica a Americii agavele sunt plante suculente din familia Agavaceae. Frunzele lor spectaculoase in forma de spada au marginile adesea prevazute cu spini, sunt tari, carnoase si se dezvolta toate dintr-o tufa centrala aflata la baza plantei, dandu-i aspectul unei rozete simetrice. Cand se usuca, ele pot fi taiate, dar lasa pe tulpina cicatrice profunde. Marimea rozetei variaza de la cativa centrimetri la cativa metri.
Ingrijire
Primavara agavele mari se transplanteaza in fiecare an in timp ce cele mici o data la 2 - 3 ani intr-un substrat adecvat cactusilor. Pamantul trebuie sa fie umed dar sa nu musteasca de aceea se uda regulat si nu abundant. O data pe luna se administreaza fertilizant potrivit pentru plante suculenste si cactusi. Cea mai mare parte a speciilor drajoneaza, producand lastari la baza, in jurul stelei defrunze, lastari ce pot fi folositi pentru obtinerea de noi plante.
Iarna trebuie eliminate frunzele ofilite de la baza plantelor dar cu multa atentie deoarece va puteti rani.
Toate speciile au nevoie de lumina soarelui pe tot parcursul anului, dar daca planta este tinuta la umbra, pentru a o aduce la soare are nevoie de o perioada de aclimatizare. In regiunile cu clima rece, in timpul iernii, agavele trebuie tinute la adapost intr-un loc ferit.
Inmultire
Agavele produc lastari laterali care pot fi despartiti si folositi pentru inmultire. La speciile de mari dimensiuni, acesti vlastari trebuie sa aiba 7 - 10 cm, iar in ce priveste agavele mici, este suficient sa aiba 2 - 3 cm. Sunt puse sa dea radacini in pamant de flori si necesita aceleasi ingrijiri ca si planta adulta.
Butasii trebuie sa fie udati in asa fel incat sa se mentina amestecul foarte putin umed pana in momentul in care apar radacini.
Daunatori si boli
Agavele sunt plante foarte rezistente si putin vulnerabile la paraziti. Cateodata au cosnite sub mici platose formate in partea inferioara a frunzelor. Acestea se inlatura dupa care frunza se sterge cu alcool denaturat.
Evitati udare excesiva, apa care se aduna in partea centrala a stelei poate provoca putrezirea plantei. In caz ca acest lucru s-a intamplat este necesar sa extrageti planta din ghiveci, sa o lasati sa se zvante intr-un loc cald si apoi sa o replantati.
Specii
Agave Americana , specia cea mai cunoscuta. Are dimensiuni considerabile, frunzele pot atinge si 2 m lungime. Varietati:
marginata - frunzele au cate o dunga galbena pe margine,
mediopicta - frunzele de culoare crem cu bordura verde.
Inflorirea se produce la exemplarele foarte varstnice. Florile sunt grupate intr-un panicul sustinut de o tulpina inalta de cativa metri.
Agave angustifolia mai compacta ca A. Americana are frunzele mai inguste de culoare gri-verde, care ating o lungime de 75 cm.
Agave stricta este o specie cu frunze compacte, subtiri lungi de 30-40 cm cu varf ascutit si usor curbat.
Agave victoriae-reginae este una din cele mai frumoase specii de agave cultivate. Frunzele sunt impodobite cu dungi albe, iesite usor in relif, mai dese pe margini si dispuse fara o ordine precisa.
Agave filifera - planta sub forma de rozeta compacta alcatuita din numeroase frunze lungi de 25 - 30 cm, ascendente, terminate cu ghimpe brun. Marginea se desface in numeroase fibre ca niste ate care cad usor.
|