Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Rhapis
Daniel Zimbreanu

Istoric
    Rhapis cunoscut si sub denumirea de Palmierul doamnei poate fi gasit in case si gradini peste tot in lume. S-a adaptat la o mare varietate de conditii de mediu. Acesta fiind motivul principal pentru care cresterea lui ca planta de interior este foarte popular. Exista 4 specii de Rhapis dar cea mai cunoscuta este Rhapis excelsa.
    Rhapis excelsa este una din cele mai cultivate specii de palmieri originali din China existatand dovezi ca a fost cultivata ca specie decortiva inca din secolul 17.
    Rhapis excelsa este cea mai bine cunoscuta dintre speciile cultivate ca plante decorative, usor adaptabil la conditiile de interior si folosit in majoritatea gradinilor tropicale si subtropicale.
    Rhapis excelsa a fost folosit ca palmier decorativ mai bine de 300 de ani. A fost cultivat de elita japoneza incepand cu 1600 dupa care a fost introdus in Europa pe la 1700 dupa care pe la 1850 a devenit foarte popular si in America alaturi de Kentia (Howea) si Aspidistra.
    Popularitatea acestei specii poate fi atribuita usurintei in ingrijire, rezistentei la atacul insectelor si a longevitatii ei.
Rata de crestere
    Rata de crestere depinde de conditiile de mediu. In cazul productiei comerciale in conditii de 70% umbra si temperaturi subtropicale Rhapis poate creste intre 20 si 30 cm pe an. Cand Rhapis este crescut in casa ca planta de interior rata de crestere scade considerabil. Vorbind in general crescatori au clasificat acest palmier ca avand o rata de crestere scazuta. O planta pentru a ajunge la 15 - 20cm (diametrul ghiveciului) trebuie crescuta in pepiniera cel putin 2 ani iar o planta mare 4 - 7 ani, acesta este mativul pentru care Rhapis este mai scump decat alte specii de palmieri.
Lumina     Ca la majoritatea plantelor de interior, asigurarea cantitati necesare de lumina este factorul principal in asigurarea sanatatii plantei. Rhapis creste bine in lumina puternica fara soare direct, langa fereastra, dar se poate adapta si in zonele cu lumina redusa. Cu alte cuvinte chiar daca Rhapis este o planta care tolereaza si locurile prost luminate oferai cat de multa lumina poti fara insa sa il ti in soare direct.
Temperatura     Aceasta specie tolereaza temperaturi tropicale si subtropicale (16 la 37 grade C) putand creste atat intr-o atmosfera umeda cat si intr-una uscata.

Tunderea     Taiati frunzele de la baza care au imbatranit si au inceput sa se decoloreze. Daca noile frunze care rasar din centru trunchiului mor atunci e nevoie ca tot trunchiul sa fie taiat deoarece este putrezit si mai devreme sau mai tarziu toate frunzele se vor usca si se vor brunifica.
    Este o trasatura caracteristica a lui Rhapis ca marginile varfului frunzei sa fie brune. In general brunificarea frunzelor este asociata arsitei ce face ca planta sa se vestejeasca sau ca apei care nu ajunge la intregul sistem de radacini. Varfurile frunzelor ce au devenit brune se pot taia. Nu uitati Rhapis creste incet deci nu indepartati toate frunzele.
    Inegrirea varfului frunzelor este in general asociata cu un exces ca de exemplu prea mult fertilizant sau prea multa apa.
Udarea
    Rhapis trebuie sa fie udat foarte bine astfel incat apa sa ajunga la tot sistemul de radacini. Ii place ca solul sa fie tot timpul umed.
    Uscarea puternica a pamantului poate determina colorarea frunzelor in gri iar varful se poate brunifica. Daca pamantul este prea umed radacinile pot putrezi, putrezire ce se va reflecta in colorarea varfurilor frunzelor in maron. Radacinile lui Rhapis se gasesc in partea de jos a ghiveciului, deci cand verificati umiditatea solului tineti minte acest aspect deoarece la suprafata pamantul poate sa fie uscat dar umed in partea de jos.
Pamantul
    Rhapis creste in aproape orice tip de pamant bine drenat, dar prefera un amestec similar cu cel pentru Violetele Africane (turba fibroasa, pamant de frunze, pamant de ferigi, perlit, nisip). Densitatea solului trebuie sa permita apei sa treaca dar incet astfel incat pamantul sa poate avea timp sa se umezeasca.
Fertilizarea
    Rhapis este o planta care creste destul de incet asa ca are nevoie de foarte putin fertilizant. In general daca fertilizati atunci faceti-o cu o concentratie la jumatate fata de concentratia recomandata de producator pentru plantele caruia i se adreseaza. Culoarea frunzelor este cel mai bun indicator daca planta are nevoi de fertilizant sau daca are in exces. Culoare verde bogat indica ca nivelul de fertilizant este sufficient. Daca frunzele capata o nuanta galbuie inseamna ca trebuie sa fertilizati. Rhapis poate suferi in urma lipsei anumitor elemente ceea ce duce la ingalbenirea frunzelor.
    Rhapis sufera datorita excesului de bor, flor si clor din apa ceea ce va duce la inegrirea varfurilor frunzelor. Pentru a remedia aceasta problema va trebui sa folositi o apa cat mai pura (cea de ploaie e foarte buna)
Inmultirea
    Rhapis se poate inmulti prin diviziune sau seminte, depinde de specie. Raphis fiind o planta dioica are nevoie de ambele tipuri de plante: mascul si femela pentru a se putea obtine seminte.
    Rhapis este foarte prolific in a produce puieti ceea ce face ca cea mai buna metoda de inmultire sa fie puietii prin divizarea rizomului mai ales ca semintele sunt foarte rar disponibile

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu