Descriere
Arbusti fructiferi originari din sud - estul Europei si extremul orient Asiatic, citricele s-au raspandit peste tot in lume unde au gasit conditii favorabile. Citricele sunt plante cu frunze persistente, ce vegeteaza continuu, pe aceeiasi planta putand sa existe atat flori cat si fructe in diferite stadi de dezvoltare.
Cu toate ca infloresc tot timpul anului inflorirea cea mai importanta are loc primavara.
Ingrijire
Chiar daca citricele sunt plante originare din regiuni cu luminozitate puternica, ca plante de interior se pot adapta si la lumina scazuta cum ar fi cea din timpul iernii.
Pentru o buna dezvoltarea au nevoie de lumina si de aceea este recomandat ca planta sa fie scosa afara de primavara pana toamna (minim 6 luni). Pentru a evita uscarea radacinilor ghiveciul se ingroapa in pamant sau se acopera cu materiale ce vor impiedica vasul sa se incalzeasca foarte mult (fan, hartie, carpe, etc.).
Citricele pot sta afara in soare direct. Daca lumina este insuficienta poate sa isi piarda partial sau total frunzisul.
Fata de temperatura pretentiile difera functie de stadiu de vegetatie. In perioada de inflorire nu suporta temperaturi mai mari de 18 grade C, chiar daca infloresc ori nu leaga fructe ori le pierde in primele doua luni. Dupa ce fructele au ajuns de dimensiunea unei nuci poate suporta temperaturi de peste 30 grade C dat fara variatii.
Vasele in care se cultiva trebuie sa fie proportionale cu marimea plantelor. Vasul se schimba in fiecare an cu un vas de marime imediat superioara ( cu 2 - 3 cm mai mare) in primi 8 ani iar dupa varsta de 8 ani vasul se schimba o data la 2 - 4 ani.
Substratul folosit poate fi turba olandeza sau unul din urmatoarele amestecuri:
1. o parte pamant de telina, doua parti pamant de frunze, doua parti turba, o parte nisip de rau grosier
2. doua parti pamant de telina, doua parti pamant de frunze, doua parti mranita, 1,5 parti misip de rau, 0,5 parti carbune vegetal (mangal).
Cand se planteaza se va asigura un bun drenaj punandu-se pe fundul vaului un strat de 1-3cm de pietris. Dupa plantare se uda bine.
Citricele trebuie udate astfel incat pamantul sa fie tot timpul reavan (umed) dar fara ca apa sa stagneze in farfurie.
Daca se foloseste ca substrat turba olandeza nu se fertilizeaza in primele 5- 6 luni deoarece aceasta contine ingrasamant. In rest se fertilizeaza cu fertilizant special pentru citrice.
In perioada de iarna este bina ca plantei sa i se asigure o camera luminoasa cu o temperatura 16 - 18 grade C, udarea se va face mai rar. Poate fi tinut si la o temperatura mai scazuta (pana la 10 grade C) caz in care se reduc si mai mult udatul si luminozitatea.
Inmultire
Citricele se inmultesc prin seminte sau butasi. Semintele tinute in apa fierbinte incoltesc mai repede (18 - 28 zile) decat celelalte (30 - 45 zile), dupa rasarire plantele cresc repede ajungand in primii doi ani la peste 40 cm si 10mm diametru.
Butasirea se face in lunile aprilie - mai iar butasi se tai dintr-un arbust sanatos si care a inceput sa faca fructe. Se folosesc butasi semilegnificati cu diametru de 6-8mm si sectiune rotunda. Lungimea acestora trebuie sa fie de 10 - 15cm (3 - 5 noduri). Taietura la baza se face la 2 - 3 mm sub o frunza iar varful butasului se indeparteaza taindu-se la 2 - 3 mm deasupra ultimei frunze. Frunzele de la baza se indepartea za iar celelalte se taie la jumatate. In final pe butas nu trebuie sa ramana mai mult de 4 - 6 frunze. Butasi se planteaza intr-un amest afanat de turba si nisip si se acopera cu un borcan. Pamantul din jurul borcanului se umezeste periodic astfel incat acesta sa nu se usuce. Inradacinarea are loc la o temperatura intre 18 - 25 grade C si dureaza intre 30 si 60 de zile. Borcanul se indeparteaza atunci cand apar frunzulite noi. Toamna butasi se transplateaza in vase mai mari intr-un din solurile prezentate mai sus.
Fructificare
Scopul oricarui posesor de citrice este de a avea fructe. Pentru aceasta trebuie ca plantei sa i se aplice o serie de taieri pentru formarea coroanei. Mugurii florali apar pe ramurile de ordinul IV - V. Cand lastarul ce a rasarit din seminte sau butasul (daca nu i s-a taiat varful) ajung la 30 - 35cm se ciupeste varful operatie ce va duce la aparitia ramurilor de ordinul I. Cand acestea au ajuns la 30cm si au inceput sa se lenifice se scurteaza cu 10cm operatie ce duce la aparitia ramurilor de ordin II. Continuand se vor obtine ramurile de ordin III, IV. De obicei in anul urmator obtinerii ramurilor de ordin IV pe acestea vor apararea muguri florali. Ramurile scurte care au fructificat, uscaturile si lastarii prost orientati se vor taia.
Cand fructificarea este bogata se pastrea za doar un numar de fructe astfel incat sa existe raport de 6 - 10 frunze pentru un fruct.
Pentru butasii obtinuti din arbusti care fructifica nu este necesar sa se altoiasca.
Altoierea se face atunci cand vrem ca fructele sa fie de acelas tip cu cele de la planta de la care s-a prelevat altoiul. Altoiul se ia de la o planta care fructifica. Nu este obligatoriu ca planta sa fie altoita ca aceasta sa fructifice.
O planta obtinuta dintr-un butas de la un arbust care fructifica poate sa produca fructe din al treilea an daca i se formeaza ramuri de ordin IV - V.
Specii de citrice:
Citrus sinensis - portocala dulce
Citrus limon - lamai
Citrus x paradisi - grapefruit
Citrus reticulata - Mandarin |
Citrus aurantium - portocala acra
Citrus aurantifolia - lamai mexican
Citrus hystrix
Citrus medica
Citrus tangelo |
|