Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Spathiphyllum
Daniel Zimbreanu

 

Informatii botanice
    Spathiphyllum face parte din familia Araceae care mai include; Aglaonema, Anthurium, Caladium, Dieffenbachia si Philodendron.
    Spathiphyllum este destul de usor de cultivat. Planta este cutivata ca o planta decorativa atat prin frunzele de un verde inchis cat si prin florile albe foarte decorative. Substrat
    Spathiphyllum ca dealtfel majoritatea plantelor tropicale infloreste in aproape orice sol bine drenat. Majoritatea crescatorilor folossc un amestec de turba, scoarta si nisip.
    Cu toate ca Spathiphyllum este cultivata in ghivece de 7.5 - 42 cm cele mai des folosite sunt ghivecele de 15, 20, 25, 35 cm.
Apa
    Udarea se face in general saptamanal functie de conditiile de mediu ale locului unde se gaseste planta (caldura, umiditatea atmosferica, lumina, etc.).
    Multi cultivatori pun foarte multa apa astfel incat pamantul musteste, solul trebuie mentinut jilav dar nu trebuie ca apa sa fie in exces. pamantul trebuie sa se usuce putin intre doua udari. Uscarea excesiva a solului poate duce la ofilirea si ingalbenirea frunzelor.
    Cand udati planta folositi apa la temperatura camerei. Daca folositi apa de la reteau de apa a orasului lasati-o o periada pentru ca, clorul sa se poata evapora.
Lumina
    Spathiphyllum supravietuieste lumini scazute din interiorul locuintei dar prefera camerele luminoase. Se pot aseza langa ferestrele sudice in spatele perdelei. Nu se vor pune plantele in soare direct deoarece frunzele vor fi arse.
Fertilizarea
    In general Spathiphyllum nu are nevoie sa fie fertilizat. Daca totusi doriti sa il fertilizati puteti folosi un fertilizat echilibrat (ca de exemplu 20 - 20 - 20) (N - P - K).
    Plantele de interior cresc in general incet si de aceea nu prea au nevoie de fertilizare. Cand fertilizati folositi o concentratie de aproximativ 1/4 din cea recomandata.
    Fertilizarea in exces poate duce la arderea varfurilor radacinii.
Temperatura
    Spathiphyllum prefera o temperatura in timpul zilei intre 20 - 29 oC si 15 - 24oC. Curentul si temperaturile scazute (5 - 10oC) incetinesc considerabil cresterea. Perioadele in care temperaturile scad sub 5oC pot cauza distrugeri ale frunzelor, tulpini si radacini.
Umiditatea atmosferica
    Umiditatea ideala este cuprinsa intre 25 - 30% dar Spathiphyllum poate tolera pe o perioada lunga si o umiditate de 10 - 15%.
Boli si daunatori
    Unul din marile avantaje ale cultivarii Spathiphyllum este acela ca are putine probleme cu daunatorii.
    Cele mai intalnite probleme sunt bolile radacinii si ale tulpinii si ele sunt datorate in special surplusui de apa.
    Deoarece Spathiphyllum are frunze late aceste trebuiesc sterse periodic cu o carpa umeda pentru a inlatura praful ocazie cu care vor fi inlaturati si o seama de daunatori care se aduna in general pe partea inferioara a frunzelor.
Inmultirea
    Inmultirea se poate face prin seminte sau prin divizarea tufei.
    Pe scara industriala inmultirea se face "in vitro".

 

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu