Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Saintpaulia
Cornelia Constantin - www.egradini.ro

   Violeta africana este una dintre cele mai des intalnite plante de apartament. Este scunda, are frunzis compact si paros, de culoare verde inchis. Florile apar deasupra rozetei de frunze si au culori diverse: violet, albastru, roz, alb si grena. Varietatile noi de violete au flori simple dar si duble sau semiduble. De asemenea, varietatile bicolore sau cu margini dantelate de alte culori sunt foarte populare.
     Daca li se ofera conditii potrivite, violetele pot inflori continuu.
     Solul recomandat este format din turba, pamant de frunze si perlit sau nisip. Acesta trebuie sa fie suficient de poros pentru a lasa surplusul de apa sa treaca fara probleme.
     Atunci cand va procurati o violeta trebuie sa aveti grija ca intreaga rozeta de frunze sa fie deasupra solului (bine presat de jur imprejurul plantei). De asemenea, un sol mai uscat sau unul imbibat cu apa va duce la moartea plantei.
     Este recomandat sa dezinfectati ghivecele si pamantul in care urmeaza sa va transplantati florile preferate. Pentru aceasta, fie folositi solutii speciale procurate din florarii sau alte magazine de specialitate, fie coaceti in cuptor pamantul pe care urmeaza sa-l folositi. In acest fel sunteti convinsi ca ati indepartat posibilii paraziti.
     Violetele se transplanteaza o data pe an in sol proaspat. Daca planta are mai multe rozete de frunze atunci puteti folosi ghivece mai mari. Trebuie insa sa stiti ca radacinile violetei sunt mici si nu ocupa intreg ghiveciul. Daca veti folosi un ghiveci mult mai mare decat are ea nevoie, umezeala se va acumula la baza si incet radacinile care ajung spre aceasta zona se vor sufoca iar planta se va vesteji. De aceea se recomanda, atunci cand sunt mai multe rozete de frunze ale aceleasi plante sau cand vreti sa faceti mici aranjamente florale, sa folositi ghivece spatioase dar putin adanci si care neaparat sa aiba gauri de scurgere pentru apa suplimentara.
     Transplantarea se face cu grija pentru a nu rani radacinile. Le curatati de pamantul vechi, le replantati in sol proaspat si in ghiveci dezinfectat, si in cateva saptamani veti vedea cum planta va reveni la viata. Ea se inmulteste foarte usor primavara prin butasi de frunze inradacinati in perlit sau nisip. Se mai foloseste si pamant de gradina sau turba dar cu multa prudenta. Trebuie sa stiti ca sunt varietati de violete care se inmultesc foarte usor prin butasi de frunze si altele care prefera inmultirea prin rozete mici desprinse din planta mama.
     In privinta temperaturilor preferate de violete, acestea sunt cele intalnite in locuintele noastre (18 - 23 gr. C). Lumina oferita de ferestrele caselor noastre este foarte buna, mai ales cele care sunt orientate catre est sau nord. Feriti-le totusi de soarele direct vara, pentru ca acesta le va consuma rezervele de apa.
     Solul trebuie pastrat mereu reavan dar nu imbibat cu apa si niciodata nu udati planta peste frunze sau numai prin tavita de la baza. Daca veti uda planta peste frunze ii va putrezi in curand miezul si o veti pierde. Daca o veti uda numai prin farfuriuta de la baza nu va avea umezeala suficienta si se va usca. Cea mai buna metoda pentru a avea o violeta sanatoasa este sa-i oferiti un sol care pastreaza suficienta umezeala si sa o udati pe deasupra ghiveciului fara sa-i stropiti vreun pic frunzele cu apa. Udarea excesiva este cauza pentru care multi gradinari incepatori isi pierd plantele. Afectiunea cauzata de aceasta se numeste Pythium ultimum si nu are remediu. Tot ce puteti sa faceti este sa salvati cateva frunze neafectate si sa reluati ciclul vegetativ.
     Intotdeauna izolati plantele bolnave de cele sanatoase. Violetele mai pot fi afectate si de Botrytis cinerea care ataca deopotriva frunzele si florile. Daca gasiti frunze moi la atingere indepartati-le si tratati planta cu substanta potrivita. Este importanta si aerisirea spatiului care gazduieste plantele.
     Insectele le afecteaza mai rar dar nu trebuiesc neglijate. Ele ataca mai ales frunzele tinere pe care le decoloreaza sau contorsioneaza stricand rozeta si deci aspectul decorativ.

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu