Provenind din Mexic , America centrala si de sud, Republica Dominicana sau Noua Zeelanda reprezentantele genului Fuchsia sunt plante cu frunze cazatoare decorative prin flori. Denumirea populara a plantei este cercelus, denumire ce provine de la ase-manarea florilor cu niste cercei.
Ca planta de apartament Fuchsia poate fi crescuta ca planta curgatoare, arbust sau chiar bonsai.
Florile sunt foarte variate atat culoaristic: alb, roz, rosu, grena, mov, etc., cat si ca forma.
Este o planta carei ii place umezeala asa ca pulverizarea cu apa in timpul veri este recomandata. Prefera o temperatura moderata in jur de 20 gr. C iar camera trebuie sa fie luminoasa dar fara soare direct. Vara poate fi scoasa afara dar nu in plin soare ci trebuie sa fie tinuta intr-un loc usor umbrit.
Fertilizarea se face din primavera pana in toamna cu fertilizant NPK 20 - 20 - 20.
Fuchsia formeaza flori pe lastarii tineri de aceea este bine ca primavera planta sa fie tunasa, tundere prin care se poate cunduce planta spre forma dorita. Ciupirea varfurilor de 2 - 3 ori va determina planta sa lastareasca.
In perioada de vegetatie planta se uda periodic astfel incat pamantul sa fie in peranenta reavan, iarna se uda mai rar.
Pamantul folosit trebuie sa aiba un pH neutru si sa fie bogat in humus.
Inmultirea
Se inmulteste usor prin butasi de tulpina de 7 - 10 cm ce se pun in apa pana prind radacini. Trebuie avut grija ca butasi sa provina de la o planta sanatosa fara daunatori. Radacinile apar cam in 3 saptamani. Ghiveciul se schimba pe masura ce plantele tinere cresc iar radacinile nu mai au unde sa creasca.
Pericole si precautii:
Principalul daunator este paianjenul rosu (acarian) care se recunoaste prin aparitia pe frunza a unor pete galben verzui. Imediat trebuie facut tratament cu acaricide. Pulverizarea zilnica cu apa a plantei este o metoda de a reduce posibilitatea atacarii plantei de catre acarieni deoarece acestora le place uscaciunea.
Aerul prea cald si prea uscat determina caderea frunzelor. Caderea frunzelor bazale este determinate de apa si lumina insuficienta.
Caderea bobocilor poate fi determinate de una din cauzele: udarea necorespunzatoare (prea mult sau prea putin), lumina insuficienta, caldura prea mare, mutarea sau schimbarea pozitiei ghiveciului.
Pentru combaterea insectelor se recomanda folosirea insecticidelor si acaricidelor sistemice.
Specii
Sunt foarte multe specii (am gasit pe un site enumerate peste 80 de specii) de fuchsia. (specii nu este acelas cu varietati)
Fuchsia Globosa - poate depasi 1m, frunzele oval alungite, verzi, lucioase, florile au pozitie pendenta .
Fuchsia fulgens - prezinta radacini mult ingrosate, tuberoase. Florile sunt mici, alcatuite din sepale rosii - corai, ce formeaza tuburi lungi de 5 - 6cm si petale colorate rosu inchis.
Fuchsia coccinea - are lastari de culoare rosie, frunze ovale, ascutite asezate cate 3 in verticil si flori mici rosii - corai,
Fuchsia magellanica - este o specie care are ca tara de origine Chile, poate atinge si 3m inaltime, are frunze mici, ovale cu flori ce au caliciu stacojiu si corolla purpurie. Este una dintre putinele specii ce suporta gerul si pot sta afara peste iarna.
Fuchsia procumbens - este o specie taratoare originara din Noua Zeelanda cu frunze ovale si flori mici cu tub portocaliu si lobi purpurii si verzi.
Cea mai cunoscuta este Fuchsia Hybrida rezultata din incrucisarea dintre Fuchsia globosa cu alte specii.
Hybrizii si varietatiile de fuchsia sunt peste 8000
|