Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Coffea - arborele de cafea
Daniel Zimbreanu

Genul Coffea cuprinde circa 60 specii din care cea mai importanta din punct de vedere economic dar care este crescuta si ca planta de interior este Coffea arabica.
Arborele de cafea ( Coffea arabica) este un arbore tropical cu frunzis persistent originar din zona tropicala a Africii, Madagascar si insulele Oceanului Indian unde poate atinge inaltimi de pana la 5 - 6m, ca planta de interior inaltimea poate fi de 1,5 - 2,5m. Frunzele au forma ascutit ovala, sunt de culoare verde inchis si au marginea ondulata.
    Florile au forma stelata si apar la baza frunzelor. Arborele de cafea infloreste pe la mijlocul verii, florile sunt albe si intens parfumate. Din aceste flori apar fructele, care sunt bace de marimea unor visine. Fructele ajung la maturitate in 7 - 9 luni culoarea lor fiind rosu stacojiu. Bacele contin de regula doua seminte (boabe de cafea). Concentratia in cofeina este de 0,8 - 1,4%.

Ingrijire
    Planta se tine la lumina dar nu in soare direct.
    Primavara pana toamna trebuie udata din abundenta dar apa nu trebuie sa balteasc. In aceasta perioada trebuie sa i se administreze ingraseminte o data sau de doua ori pe luna functie de marimea plantei.
    La jumatatea primaverii daca radacinile nu mai au loc in vas, arborele de cafea se transplanteaza. Deoarece au radacini pivotante se folosesc ghivece inalte si cu 2 - 3cm mai mari decat cel vechi.
    Solul recomandat este un amestec de pamant de telina, pamant de frunze, mranita si nisip. pH acid de 5,5 - 6,5.
    In perioada rece a anului plantei i se va asigura o temperatura de 13 - 18 grade C, se reduce udatul si nu se fertilizeaza

Inmultirea
    Inmultirea se face prin seminte care trebuiesc semanate cat mai repede dupa ce au fost recoltate deoarece isi pierd repede capacitatea de germinare

Alte specii:
    Coffea canephora (robusta) - originara din Africa, arborele poate ajunge la 10m. Fructele sunt mai mici ca cele de C. arabica si ajung la maturitate in 11 luni. Boabele de cafea au o concentratie de cofeina de: 1.7 - 4.0%
    Coffea liberica creste in Malaiezia si Africa de vest. Poate atinge inaltimi de 18m. Fructele si boabele sunt mai mari.
    Coffea dewevrei

 

 

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu