Articole Cum cumpar Comanda Contact
   Carti:
  Plante de apartament
  Plante de gradina
  Legumicultura
  Pomicultura
  Viticultura
  Daunatori, Ameliorare sol
  Apicultura
  Pasari
  Animale de curte
  Animale de companie
  Pesti
  Agricultura
  Silvicultura
  De facut in casa
  Medicina
  Diverse

 

Lista articole
Bougainvillea
text si poza: Puiu Beg

      Plantele din genul Bougainvillea sunt deosebite si au ca zona de origine aria tropicala a Americii de Sud.
      Ele sunt usor adaptabile si au perioade lungi de inflorire. Exista numeroase varietati de culori diferite, de la alb pana la rosu , roz , galben , violet si chiar varietati bicolore
      Pot fi crescute in diferite forme inclusiv ca bonsai .
      Numele popular al Bougainvilleei este "floarea de hartie" .
      Desi la inceput creeaza oarece probleme, poate fi totusi usor de crescut si de multiplicat, iar inflorescentele deosebite ale plantei va vor rasplati pe deplin efortul .
      Cei care au sau vor avea o planta de acest fel vor deveni repede niste "fani" ai ei .
Lumina
      Pentru a se dezvolta bine, Bougainvillea are nevoie de cat mai multa lumina si pe cat posibil soare direct. Plasati pe cat posibil planta langa ferestrele estice sau sudice in cazul in care o pastrati in casa. Este recomandabil ca pe perioada verii planta sa fie scoasa in aer liber, in plin soare, dar sa se evite zonele cu curenti puternici de aer. O lumina slaba va avea ca efect o micsorare a infloririi sau planta nu va inflori .
Temperatura
      Temperatura este foarte importanta mai ales pentru intretinerea pe timpul iernii. De aceea este foarte important ca plantele care sunt scoase in aer liber pe timpul verii sa fie mutate la interior inainte de a fi surprinse de temperaturile scazute ale toamnei. La mutarea in interior este bine ca plantelor sa li se aplice o taiere "drastica" ( adica o taiere a tuturor ramurilor si a tuturor frunzelor pana la un nivel care sa nu depaseasca marginile vasului in care se afla planta) ; in caz contrar vor cadea toate frunzele si planta va intra in repaos timp de cateva saptamani. Plantele pastrate la temperaturi sub 10 grade C nu vor supravietui.
Solul
      Folositi un substrat care sa se dreneze foarte bine. Substratul necesar este un amestec de turba (70 %), scoarta de pin si ace de pin (uscate) si macinate (20%) si nisip (10 %). Sa se evite utilizarea solului argilos deoarece acesta retine apa. Este foarte important PH-ul solului ; un Ph al solului cuprins intre 6-6,5 este ideal pentru buna dezvoltare a Bougainvilleei.
Apa
      In perioada de vegetatie, pamantul trebuie sa fie umed dar sa nu musteasca, iarna se uda mai rar. Este foarte important ca apa sa nu ramana in farfuriuta de sub jardiniera in care este planta, pentru a nu afecta radacinile. Cel mai bine este sa nu folositi farfuriuta , pentru a permite ca apa sa se scurga bine din jardiniera. Este bine sa se foloseasca apa la temperatura mediului. Udati planta de cate ori este nevoie. Verificati daca pamantul este uscat si daca constatati acest fapt, udati planta imediat. Planta suporta si udare pe frunze prin pulverizare .
Fertilizare
      Se recomanda ca fertilizarea sa se faca cu o solutie NPK 20-20-20 o data la 4-6 saptamani , pe perioada de vara . Nu aplicati fertilizatorul pe solul usca . Nu fertilizati in exces. Sunt acceptati si fertilizantii chimici si cei naturali
Multiplicarea
      Multiplicarea plantelor se face prin butasi plantati direct in substrat sub o folie de polietilena. Durata de producere a radacinilor este de 3-4 luni in perioada de vara. La butasii folositi pentru multiplicare, indepartati capatul terminal deoarece frunzulitele mici din varf putrezesc foarte repede si compromit astfel lastarul.
Pentru iubitorii acestei plante sau pentru cei care doresc mai multe informatii depre aceasta planta deosebita si putin cunoscuta in tara noastra, recomand vizitarea paginii web: http://bougainvillea.freeyellow.com / de pe care si eu am preluat cele mai multe informatii .

 

 

 

Arcticole
Plante decorative prin frunze
Bromelii
Chlorophytum
Colocasia
Dracaena
Yucca
Aechmea
Ferigi
Bonsai
Agave
Crassula
Crassula 2
Plante decorative prin flori
Anthurium
Bougainvillea
Fuchsia
Gloxinia
Orhidee
Saintpaulia
Spathiphyllum
Passiflora
Nerium
Strelitzia
Palmieri
Cycas revoluta
Rhapis
Fructe exotice
Citrice
Coffea
 
site realizat de Daniel Zimbreanu