Cum cumpar Comanda Contact

 

Update 12 aprilie 2012

Nu am ascuns niciodata de unde iau semintele dovada sta aceasta pagina care a fost pusa pe net in 2007 si aici a stat de atunci. Dupa ce in ultimii 3 ani am avut probleme cu cei de la Europalms Belgia cu trimisul semintelor cu mari intarzieri, anul acesta dupa o asteptare de 5 saptamani in care am fost dus cu vorba zilnic ca semintele au fost trimise, apoi ca e posibil sa se fi pierdut si ca imi trimit un al doilea colet (anul trecut am patit la fel dar "al doilea" colet a sosit) care binenteles ca nu a sosit nici el.

Exasperat de situatia asta am decis intr-un final a trebuit sa le cer banii inapoi si sa le spun ca voi informa de practicile lor toti membrii lui International Palm Society, al carui membru sunt.

Mi-au returnat banii dar nu s-au putut abtine sa nu ma anunte ca ma vor da in judecata daca fac asta.

In concluzie daca vreti sa cumparati seminte de la Europalms trebuie sa stiti ca e loterie daca le primiti sau nu iar daca intr-un final le veti primi va fi in mod sigur cu intarziere.

Aici aveti un post de pe forumul lui International Palm Society in care un membru din SUA a comandat semintele in ianuarie 2011 si dupa ce si-a prezentat problema pe acest forum si-a primit comanda, nu a durat decat un an si 2 luni.

Atentie!!! – curatati resturile de fructe si pe cat se poate si perisori de pe seminte inainte de a le semana.

Daca vreti sa impartasiti experienta voastra va rog
sa imi scrieti pe adresa:
daniel + @ + greensystems.ro despre
cum ati reusit sa obineti palmieri din seminte.

       Nu luati cele prezentate mai jos ca litera de lege. Nu sunt specialist iar experienta mea este limitata. Daca puteti sa studiati in plus cu atat mai bine. Nu exista o reteta unica pentru germinarea unei specii. Unele metode pot fi mai bune pentru unele specii altele mai bune pentru altele. Rata de germinare variaza de la un lot de seminte la altul. Chiar daca semintele au fost colectate de la acelas palmier, intr-un an poti avea o rata de germinare in alt an poti avea alta. Germinarea depinde de multi factori asa ca nu se poate da o rata de germinare.

       Daca veti vizita site-urile furnizorilor mei: www.rarepalmseeds.com si www.europalms.be o sa vedeti ca nu spun cat e rata de germinare si sunt printre cei mai mari furnizori de seminte de palmier din lume. Nici macar metode de germinare nu prezinta. Pe www.rarepalmseeds.com exista o pagina cu cateva randuri:

www.rarepalmseeds.com/germination.shtml dar dau posibilitatea vizitatorilor / clientilor sa isi prezinte experienta (nu este totusi ceva oficial din partea site-ului) iar de la www.europalms.be la cererea mea de a-mi spune ceva despre germinare raspunsul a fost:

 

       „All seeds you bought needs very hot temperature to germinate
Except chamaerops humilis and trachycarpus fortunei.
The hot temperature you need to have is 30-35°C
Use soil mix for small plants and cutting , not to wet but moist.
Cover the seeds around 2 cm with soil  cover the container with viewable plastic so the water not evaporates.
Then wait and after 1 month have a look , some will have a root.
The other chamaerops humilis you do the same but on 25°C.
Trachycarpus fortunei 21 °C to germinate those.”

       Pentru cei care nu stiti engleza puteti folosi traducatorul de la Google. Poate traduce atat texte cat si site-uri intregi. Traducerea nu este o traducere perfecta insa va poate ajuta sa va faceti o idee despre ce se relateaza intr-o pagina scrisa in limba engleza.

http://translate.google.com/translate_t?hl=ro

       Va rog sa vizitati acest link pentru a vedea pas cu pas cum se germineaza semintele de curmal ( Phoenix dactylifera)

http://www.personal.u-net.com/~treetops/dateseed.html

Vizitati si pagina in care puteti vedea incercarea mea din anul 2007: - germinare 2007 - click

 

       Ca substrat de germinare se poate folosi: vermiculit, perlit, turba, turba amestecata cu perlit, muschi (sphagnum moss – denumirea in engleza), muschi amestecat cu perlit, fibra de palmier, sau pastile de turba.

Pana acum am testat doar pastilele de turba si turba.

Ca metode de germinare am intalnit:

  1. Germinarea in pungi de tip Ziplock ( se pot folosi si pungulite normale legate la gura )
  2. Semanatul in ladite sau caserole. Sunt bune cutiile cu capac transparent ( de preferat): puteti folosi cutiile de inghetata sau cutiile folosite pentru depozitarea alimentelor.
  3. Semanatul in ghivece de productie ( sau pahare de plastic de unica folosinta gaurite) sau tavite pentru rasaduri. Ghivecele de productie sunt acele ghivece patrate sau rotunde de dimensiuni relativ mici ( diametru 4 – 9cm) din material plastic (sunt mai subtiri decat ghivecele normale, semana cu materialul din care sunt confectionate cutiile de margarina ) sau ghivece facute din turba. Tavitele pentru rasaduri arata ca o tava cu ghivecele de diverse marimi.
  4. Semanatul in pastile de turba.
  5. Prosopul ud. Nu este neaparat o metoda insa am gasit pe net povestea unei persoane care spunea ca atunci cand a deschis punga cu seminte cateva au sarit dupa birou si cum nu a putut sa ajunga la ele le-a lasat acolo. La cateva zile nefiind acasa a inceput sa ploua si cum avea geamul deschis i-a intrat destul de multa apa in casa binenteles si in spatele biroului cu pricina. Neputand sa curete foarte bine in spatele biroului, a aruncat un prosop ca sa suga apa si l-a lasat acolo. Dupa 2 saptamani s-a hotarat sa faca curat si in spatele biroului asa ca la dat la o parte si surpriza 3 seminte germinasera :)) celelalte seminte le pusese la germinat folosind incalzire la baza laditelor. Aceste seminte au germinat mult mai tarziu asa ca ajunsese la concluzia ca prosopul ud bate metodele profesioniste :)). Aceasta poveste luati-o ca pe o poveste insa daca cineva vrea sa o verifice poate imi trimite si mie rezultatele acestui experiment. Eu o sa incerc aceasta metoda dar peste cateva saptamani

 

1. Varianta cu pungi ( Ziplock sau alte pungute – sunt bune cele la sul,cum sunt cele din raionul de legume – fructe din supermarketuri)

       Se umezeste turba astfel incat ea sa fie umeda, sa nu musteasca de apa. Se amesteca turba cu semintele si se pune intr-o punga.

       Dupa ce ati pus amestecul de turba si seminte in pungi inchideti pugile ( sau legatile cu o bucatica de sarma) Odata la 2 – 3 zile deschideti punga pentru aerisire si pentru a verifica umiditatea turbei. Daca a pierdut din umezeala ( trebuie sa simtiti la mana ca e umeda nu trebuie sa musteasca de apa) puteti sa folositi un pulverizator.

       Pe masura ce vedeti ca semintele au incoltit mutatile in ghivece, lasand celelalte seminte la locul lor.

 

2. Varianta semanatului in ladite, caserole, cutii:

       Am folosit cu succes ladite de plastic folosite pentru fructe insa puteti folosi orice ladita / cutie cu conditia sa aiba orificii pentru eliminarea surplusului de apa.

       Se umezeste turba ( sa nu musteasca de apa ) se pune in ladite se fac gaurele cu un creion se pun semintele si se acopera cu turba. Adancimea gaurilor trebuie sa fie astfel incat stratul ce va acoperi semintele sa fie cat dimensiunea semintei. La semintele de dimenisune mai mare se poate ingropa samanta partial astfel incat sa se vada ( ingropata 1/2 sau 3/4 )

       Laditele ( caserolele, cutiile ) astfel pregatite se pun in pungi de plastic astfel incat sa se realizeze o mica sera ( daca nu au capac) daca exista posibilitatea se poate face o mica sera. Eu am confectionat o astfel de minisera dintr-o tava de plastic peste care am pus cu gura in jos un fel de jardiniera transparenta din plastic subtire ( le-am gasit pe amandoua la Hornbach setul m-a costat in jur de 10 RON)

       O data la 2 zile se deschid pungile sau se ridica capacul pentru aerisire si verificarea umiditatii turbei. Daca e cazul se uda cu un pulverizator.

 

3. Varianta semanatului in ghivece

       Se umezeste turba se pune in ghiveci si apoi se seamana samanta in centrul ghiveciului la o adancime cat dimensiunea semintei. La semintele de dimenisune mai mare se poate ingropa partial astfel incat sa se vada samanta ( 1/2 sau 3/4 ). Se acopera samanta cu un strat de turba. Se pot acoperi ghivecele cu pungi pentru a realiza un climat de sera si pentru a impiedica pierderea de apa.

       Daca acoperiti ghivecele cu pungi verificati din 2 in 2 zile starea umiditatii turbei si daca e necesar udati prin pulverizare. Puteti deasemenea sa puneti ghivecelele intr-o mini sera ( mai ales cele de turba.

 

       In toate aceste 3 variante este de preferat ca dupa semanare pamantul sa fie pulverizat cu un fungicid pentru a elimina riscul ca micile plantute sa fie atacate de ciuperci. ( doar pulverizati nu turnati cu galeata)

 

4. Varianta cu pastile de turba

Pastilele de turba sunt realizate din turba presata si deshidrata. Aceste pastile pot sa contina fertilizanti si sunt sterilizate deci nu ar mai fi necesara folosirea de fungicid.

Deoarece sunt deshidratate inainte de folosire se vor hidrata. Pentru aceasta se pun in tavite cu fanta pentru seminte in sus. Se toarna apa in tavita lasand pastila sa absoarba apa. Daca a fost absorbita toata apa si pastila nu s-a umezit complet ( se va umfa marindu-si inaltime de 4 – 7 mai puneti apa. Dupa ce s-au imbibat bine cu apa surplusu de apa din tavite se elimina si apoi se lasa pastilele 24 de ore la zvantat.

                Atentie pastilele trebuie sa sa stea in tavite ( sa aiba gauri de scurgere) care sa permita eliminarea surplusului de apa.

       A doua zi in fanta se aseaza o samanta care se acopera cu turba de pe margine.

       Se verifica zilnic umiditatea pastilelor. Se uda prin pulverizare atunci cand este necesar ( trebuie ca acestea sa fie umede.) Pentru a nu pierde apa foarte repede eu am pus tavitele cu pastilele in pungi ( am folosit saci de gunoi ) facand astfel mici sere. Se pot pune pastile si in mici sere asa cum am aratat mai sus sau in cutii mai mari cu capac.

      Pozele prezentate pe aceasta pagina sunt facute de mine. Cu toate ca am un aparat bunicel se pare ca nu face poze singur asa ca va rog sa ma credeti pe cuvant ca patratelele de pe foaie au aceiasi dimensiune ( este o pagina dintr-un caiet de matematica ) insa apar mai mici sau mai mari deoarece am fotografiat cand cu zoom cand fara. Calitatea pozelor nu este extraordinara dar totusi va puteti face o idee de dimensiunea semintelor si veti intelege mai bine ceea ce va spun in scris.

Archontophoenix alexandrae

       

       Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 2 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi. La unele seminte e posibil sa se poata curata coaja care inveleste samanta ( ca la alunele de pamant), pe acestea le veti tine mai putin in apa (2 - 3 zile ) decat pe cele care nu se desfac (4 - 5 zile).

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Tempe ratura optima de germinare: 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 20 – 25 de zile dar pot germina si dupa 2 luni sau mai mult deci nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit dupa 20 de zile.

       Anul trecut am tinut semintele in apa timp de 5 zile la temperatura mediului ambiant 28 – 30 grade Celsius ( le-am tinut pe balcon la umbra ), dupa ce le-am pus la germinat temperatura la care au stat a fost intre 34 si 40 grade ziua iar noaptea intre 25 – 34 grade, prima samanta mi-a germinat dupa 29 de zile

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/ArcAle.shtml

 

Archontophoenix cunninghamiana

       

       Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 2 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi. La unele seminte e posibil sa se poata curata coaja care inveleste samanta ( ca la alunele de pamant), pe acestea le veti tine mai putin in apa (2 - 3 zile ) decat pe cele care nu se desfac (4 - 5 zile).

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Tempe ratura optima de germinare: 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 20 – 25 de zile dar pot germina si dupa 2 luni sau mai mult deci nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit dupa 20 de zile.

Nu am mai avut aceasta specie pana acum, le-am semanat in 2.06.2008

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/ArcCun.shtml

 

Butia capitata ”odorata”

       

       Nu germineaza foarte usoar. Din ce am citit poate dura intre 2 si 8 luni pana sa germineze, uneori chiar si mai mult.

       Pregatire: Inainte de a le semana semintele se pun in apa pentru 2 – 5 zile, schimbandu-se apa la fiecare 12 ore.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: peste 30 grade Celsius. Perioada de germinare: din ce am citit nimeni nu s-a laudat cu o perioada mai mica de 2 luni asa ca inarmativa cu rabdare, este un palmier care merita mai ales ca am inteles ca face fructe delicioase. Deoarece germineaza mai greu s-ar putea sa aveti surpriza ca dintr-o samanta sa nu iasa un palmier ci doi sau chiar trei. In poza puteti vedea un punct, acesta este locul prin care va incolti. Pe fiecare samanta exista 3 asfel de puncte.

       Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

       Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/ButOdo.shtml si aici: www.rarepalmseeds.com/pix/ButCap.shtml

 

Caryota mitis

 

       Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 2 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi. Inainte sau dupa ce le-ati tinut in apa incercati sa inlaturati invelisul care acopera samanta (atat cat se poate). In poza aveti in stanga o samanta cu invelisul intact iar in dreapta una fara invelis (era gata cojita)

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele aseminte sa germineze dupa 20 – 25 de zile dar pot germina si dupa 2 luni deci nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit dupa 20 de zile.

Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/CarMit.shtml

 

Chamaedorea elegans

 

       Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 1 – 3 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi. Incercati sa curatati semintele de coaja. In poza aveti in stanga seminte cu coaja, la mijloc o samanta curata pe jumatate iar in stanga una curatata

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele aseminte sa germineze dupa 20 – 25 de zile dar pot germina si dupa 2 luni deci nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit dupa 20 de zile.

       Cu toate ca am avut si anul trecut seminte din aceasta specie eu nu am reusit sa le fac sa germineze. Acum am alt lot de seminte pe care le-am semanat in 2.06.2008 sper sa am mai mult succes mai ales ca anul trecut am facut greseala ca pungile ziplock in care am semanat aceste seminte le-am lipit de acoperisul terasei unde am tinut aceste seminte la germinat ( probabil ca le-am fiert deoarece cred ca temperatura la nivelul acoperisului din policarbonat transparent cred ca ajungea la 50 de grade :( )

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/ChaEle.shtml

 

Chamaerops humilis

       Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 2 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi. Inainte sau dupa ce le tineti in apa curatati samanta atat de resturile de fruct cat si de fibra care acopera samanta. In poza aveti in stanga doua fructe uscate, in mijloc saminte care au inca fibra pe ele iar in dreapta se vede samanata curata si fibra indepartata ( normal ca se ia de tot nu se lasa cum am lasat-o eu in poza)

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 25 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele aseminte sa germineze dupa 25 – 30 zile dar pot germina si dupa 2 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit dupa 25 de zile.

Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/ChaHum.shtml

 

Cyrtostachys renda

Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 2 – 3 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi.

Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 3 – 4 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici:

www.rarepalmseeds.com/pix/CyrRen.shtml

 

 Dictyosperma album

 

Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 2 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 4 – 5 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

       Anul trecut am tinut semintele in apa timp de 3 zile la temperatura mediului ambiant 28 – 30 grade Celsius ( le-am tinut pe balcon la umbra ), dupa ce le-am pus la germinat temperatura la care au stat a fost intre 34 si 40 grade ziua iar noaptea intre 25 – 34 grade, prima samanta a germinat dupa 40 zile.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/DicAlb.shtml

 

Dypsis lutescens

       Pregatire: semintele se pun in apa pentru 1 – 3 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi. Puteti curata perisori de pe samnata

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 3 – 4 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

       Anul trecut am tinut semintele in apa timp de 3 zile la temperatura mediului ambiant 28 – 30 grade Celsius ( le-am tinut pe balcon la umbra ), dupa ce le-am pus la germinat temperatura la care au stat a fost intre 34 si 40 grade ziua iar noaptea intre 25 – 34 grade, prima samanta mi-a germinat dupa 41 zile.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/DypLut.shtml

 

Dypsis madagascariensis

 Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 1 – 3 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 3 – 4 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/DypMad.shtml

 

Hyophorbe verschaffeltii

       Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 3 – 6 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 32 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 3 – 4 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/HyoVer.shtml

 

Livistona chinensis

 

       Pregatire: S emintele se pun in apa pentru 2 – 6 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastile de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 – 35 grade Celsius.

Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 3 – 4 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/LivChi.shtml

 

Phoenix canariensis

 

      Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 3 – 6 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 – 35 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 3 – 4 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

       Anul trecut am tinut semintele in apa timp de 3 zile la temperatura mediului ambiant 28 – 30 grade Celsius ( le-am tinut pe balcon la umbra ), dupa ce le-am pus la germinat temperatura la care au stat a fost intre 34 si 40 grade ziua iar noaptea intre 25 – 34 grade, prima samanta mi-a germinat dupa 9 zile

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/PhoCan.shtml

 

Phoenix robelnii

 

       Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 3 – 6 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 – 35 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 3 – 4 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

Anul trecut am avut seminte din aceasta specie dar am dat-o in bara. Anul acest incerc un alt lot pe care l-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/PhoRoe.shtml

 

Ptychosperma macarthurii

 

       Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 3 – 6 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi. Semintele sunt acoperite cu un fel de fibra care trebuie inlaturata, in poza in stanga aveti seminte acoperite cu fibra in mijloc fibra a fost inlaturata partial iar in dreapta samanta curatata.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 – 35 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 5 – 6 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

       Anul trecut nici aceasta specie nu am reusit sa o conving sa germineze, una din cauze ar putea fi ca nu am curatat semintele. In plus eu am aruncat turba si pastilele de turba dupa doua luni si ceva daca am vazut ca nu au germinat.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/PtyMac.shtml

 

Roystonea regia

 

       Pregatire: Semintele se pun in apa pentru 1 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 – 35 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 4 – 6 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

       Anul trecut am tinut semintele in apa timp de 5 zile la temperatura mediului ambiant 28 – 30 grade Celsius (le-am tinut pe balcon la umbra), dupa ce le-am pus la germinat, temperatura la care au stat a fost intre 34 si 40 grade ziua iar noaptea intre 25 – 34 grade, prima samanta mi-a germinat dupa 52 zile.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/RoyReg.shtml

 

Sabal domingensis

       Pregatire: S emintele se pun in apa pentru 1 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi. Curatati semanta de coaja care o acopera. Se curata foarte usor. In poza in stanga aveti seminte necuratate iar in dreapta curatate.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 29 – 35 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 4 – 6 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

       Anul trecut am tinut semintele in apa timp de 3 zile la temperatura mediului ambiant 28 – 30 grade Celsius ( le-am tinut pe balcon la umbra ), dupa ce le-am pus la germinat temperatura la care au stat a fost intre 34 si 40 grade ziua iar noaptea intre 25 – 34 grade, prima samanta mi-a germinat dupa 40 zile.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/SabDom.shtml

 

Sabal minor

      Pregatire: semintele se pun in apa pentru 1 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi. La fel ca si la Sabal domingensis si aceste seminte trebuiesc curatate.

      Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 29 – 35 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 3 – 4 saptamani dar pot germina si dupa 2 - 4 luni sau mai mult asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

       Anul trecut am tinut semintele in apa timp de 3 zile la temperatura mediului ambiant 28 – 30 grade Celsius ( le-am tinut pe balcon la umbra ), dupa ce le-am pus la germinat temperatura la care au stat a fost intre 34 si 40 grade ziua iar noaptea intre 25 – 34 grade, prima samanta mi-a germinat dupa 20 zile.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/SabMin.shtml

 

Syagrus romanzoffiana

       Pregatire: Se mintele se pun in apa pentru 2 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi. Semintele se curata de fibra. In poza in partea dreapta coltul de sus aveti seminte cu fibra pe ele. In stanga aveti o samanata curatata partial iar in dreapta jos o samanta curatata.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 – 35 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 2 – 3 luni dar pot germina si dupa 2 ani asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/SyaRom.shtml

 

Trachycarpus fortunei

       Pregatire: Semintele se curata de resturile de fruct. Unii spun ca se inlatura doar coaja alti spun ca se curata si stratul care adera la samanta astfel incat samanta sa fie curata. Deoarece lotul de anul acesta se curata usor am optat sa curat semintele. In poza in partea dreapta aveti samnata cu coaja, in mijloc coaja a fost curatata iar in dreapta semintele au fost curatate si de stratul care adera la seminte.

 

       Am o problema, am gasit mai multe metode pentru germinare si sincer nu stiu pe care sa o recomand. Anul trecut am pus semintele in apa timp de 3 zile schimband apa in fiecare zi. Au stat pe balcon la o temperature in jur de 28 de grade Celsius. Dupa 3 zile o parte le-am semanat in pastille de turba iar altele in pungi Ziplock in care am pus turba. Le-am tinut pe o terasa inchisa unde efectul de sera facea ca temperature sa fie in timpul zilei 34 – 36 grade ( cu aer conditionat pornit J , fara aer conditionat a ajuns la 41 de grade) iar noaptea intre 26 si 34 de grade. Nu mi-au incoltit multe seminte ( cam 25%) prima rasarind dupa 61 zile.

       Acum am studiat mai mult si cu toate ca nu sunt inca foarte lamurit am descoperit una din greselile facute si anume temperatura. Toate informatiile pe care le-am gasit spun ca Trachycarpus foprtunei germineaza la o temperature mai scazuta decat alti palmieri undeva intre 18 si 25 grade Celsius ( probabil ca 20 grade ar fi ok)

 

O metoda prezentata pe forumul site-ului www.egradini.ro de catre Yanquapin (acesta este numele de forum a celui care a prezentat aceasta metoda) spune ca ar trebui tinute semintele in apa in frigider pentru 10 zile schimbandu-se apa odata la 2 - 3 zile apoi se seamana si se tin la o temperatura intre 15 si 25 grade.

Voi incerca si aceasta metoda aceasta metoda si va tin la curent.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/TraFor.shtml

 

Washingtonia filifera

       Pregatire: semintele se pun in apa pentru 2 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 – 35 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 2 – 4 saptamani dar pot germina si dupa cateva luni asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

       Anul trecut am tinut semintele in apa timp de 3 zile la temperatura mediului ambiant 28 – 30 grade Celsius ( le-am tinut pe balcon la umbra ), dupa ce le-am pus la germinat temperatura la care au stat a fost intre 34 si 40 grade ziua iar noaptea intre 25 – 34 grade, primele seminte mi-au germinat dupa 15 zile

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/WasFil.shtml

 

Washingtonia robusta

Pregatire: semintele se pun in apa pentru 2 – 5 zile, schimbandu-se apa in fiecare zi.

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 30 – 35 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 2 – 4 saptamani dar pot germina si dupa cateva luni asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

       Anul trecut am tinut semintele in apa timp de 3 zile la temperatura mediului ambiant 28 – 30 grade Celsius ( le-am tinut pe balcon la umbra ), dupa ce le-am pus la germinat temperatura la care au stat a fost intre 34 si 40 grade ziua iar noaptea intre 25 – 34 grade, primele seminte mi-au germinat dupa 15 zile

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/WasRob.shtml

 

Beaucarnea recurvata

 

       Pregatire: Semintele se tin in apa calduta timp de 2 – 4 ore

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 26 – 30 grade Celsius.

Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 2 – 4 saptamani dar pot germina si dupa cateva luni asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

Anul trecut am tinut semintele in apa timp de 3 ore la temperatura mediului ambiant 28 – 30 grade Celsius ( le-am tinut pe balcon la umbra ), dupa ce le-am pus la germinat temperatura la care au stat a fost intre 34 si 40 grade ziua iar noaptea intre 25 – 34 grade, primele seminte mi-au germinat dupa 15 zile

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/BeaRec.shtml

 

Musa ornata

       Pregatire: Semintele se tin in apa calduta timp de 1 – 3 zile

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 26 – 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 2 – 4 saptamani dar pot germina si dupa cateva luni asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/MusOrn.shtml

 

Musa velutina

       Pregatire: Semintele se tin in apa calduta timp de 1 – 3 zile

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 26 – 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 2 – 4 saptamani dar pot germina si dupa cateva luni asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/MusVel.shtml

 

 

Ravenala madagascariensis

 

       Pregatire: Semintele se tin in apa calduta timp de 1 – 3 zile. Semintele sunt acoperite cu o coja albastra care la prima vedere pare de plastic. Puteti inlatura aceasta coaja. ( majoritatea semintelor sunt curatate)

       Ca mediu de germinare eu am folosit: pastille de turba, turba in pungi de tip Ziplock si turba pusa in tavite. Puteti folosi oricare din mediile prezentate mai sus. Temperatura optima de germinare: 26 – 30 grade Celsius. Perioada de germinare: daca totul e ok ar trebui ca primele seminte sa germineze dupa 5 – 8 saptamani dar pot germina si dupa cateva luni asa ca nu aruncati pamantul in care sunt semintele daca nu au rasarit.

Nu am mai avut specia asta pana acum, le-am semanat in 2.06.2008.

Daca stiti limba engleza va recomand sa va uitati si la sugestile de aici: www.rarepalmseeds.com/pix/RavMad.shtml

 

Metode de a mentine temperatura constanta la 30 grade.

 

 

  1. La monitoarele (de calculator) cu tub se pot pune in partea din spate pungile ziplock – dezavantaje: trebuie sa lasi monitorul deschis 24 de ore din 24, spatiu relativ redus de depozitare. – metoda pe care am citit-o la sfaturile de la Ravenala madagascariensis
  2. Daca aveti un acvariu pe care nu il mai folositi puteti incropi o mica sera cu atmosfera controlata. Puneti apa in acvariu (un sfert cred ca este deajuns), introduceti in apa un incalzitor cu termostat pe care il reglati la 30 grade Celsius. Montati in acvariu un suport pe care puteti pune pungile ziplock sau tavitele cu seminte, acoperiti acvariu. Aveti temperatura care vatrebuie plus umiditate atmosferica ridicata.
  3. Dipozitive speciale pentru incalzit baza laditei.
  4. Puneti pungile, laditele, cutiile, etc. In apropierea boilerului.


 
 
site realizat de Daniel Zimbreanu